Anasayfa > Hizmetler > Köpek Eğitimi
Alınacak köpeğin eğitimine ayrılması gereken 6 ay!
Sahiplenilecek yavrunun, iyi bir gelecek içinde büyümesi gerekirken, buna göre bir plan çerçevesinde en uygun yavrunun seçimi yapılması da önem taşımaktadır. Köpekler için verilen köpek eğitimi, yavru sahiplenildikten sonra, yani 2-3 aylıkken başlanmalıdır. Eğer kişinin aldığı köpek yavrusu 6 aydan büyük bir yavru ise, o zaman vakit kaybetmeden ve endişeye kapılmadan hemen çalışmalara başlanması gerekmektedir. Köpeğin 6 aylık süreçte geleceğinin hazırlanması önemli bir zaman dilimi olarak görülmekle birlikte, bu dönem içerisinde yavrunun yetişkinlik döneminde sergilemesi muhtemel davranışları aşılamak da mümkün olmaktadır. Köpek sahibi olan kişilerin ilk sıralarda gelen problemleri arasında bulunan; tuvalet eğitimi, diğer köpek ve kişilere agresif yaklaşım, düzensiz beslenme, insanların üstüne atlama ve kemirme, hatta bazı durumlarda parçalama, sadece bilinçli ve profesyonel bir eğitmen gözetiminde köpek sahibinin lehine çevirilmektedir.
Hause of İstanbul kapsamında ‘ Beraber Büyütme Programı’ başlığı altında 2 ila 5 ay sürecek bir eğitim programımız yer almaktadır.
Bu program çerçevesinde yavru köpeğiniz, sizinle birlikte adım adım eğitim alacak ve temel seviyeler ile yola çıkılarak size kendi köpeğinizi nasıl eğitmeniz gerektiği hakkında bilgiler verilecek ve onu nasıl idare etmeniz, nasıl davranmanız konusunda yönlendirmelerde bulunulacaktır.
Eğer dilerseniz, köpeğiniz ile birlikte daha uzun süre vakit geçirerek ve ileri seviye programına da devam ederek bu eğitimi tamamlama imkanı sunulmaktadır. Programa katılmakta olan köpek sahipleri, yavruları sorunsuz bir biçimde eğitme fırsatı yakalayacak ve ona uygun bir hayat tarzı belirlemeyi öğrenecektir. İsterseniz arkadaş Köpek Eğitimi ya da BH sınavına, sonrasında SchH, Agility, Frisbee veya herhangi bir branş ve alanda eğitim tamamlanana kadar ve köpek yetişkin hale gelene kadaar eğitim merkezinde çalışmalarınıza devam etme imkanı bulabilirsiniz. Bu işi bir hobi olarak gören eğitmenler, bazı yarışmalara da köpekleriyle birlikte katılma şansı yakalayabilirler.
Eğitim merkezimiz kapsamında yapılmakta olan çalışmalar neticesinde, tüm üyelerin yaptıklarını takip edebilir, olabilecek her türlü davranış ve sorunu görebilir, bu sorunların çözümüne yönelik neler yapıldığını izleyebilirsiniz. Böylece köpeğiniz diğer köpekler ile bir araya gelerek agresif davranışları varsa düzeltme imkanı bulabilir, siz de köpeğiniz için sosyalleşme çalışmaları yapmaya zemin hazırlayabilirsiniz.
Kulübümüzün bir parçası olarak ve katılarak, köpekli yapılan sporlar dahilinde bilgi ve fikir sahibi olabilir, eğlenceli bir hobi ile tanışma fırsatını da yakalayabilirsiniz.
*Köpek için eğitime başlama yaşı kaç olmalıdır?
Sahiplenilen yavru köpeklerde, bilinç oluşmaya başladığında ve yavaştan kendi başlarına hareket etmeye başladıklarında, öğrenme süreci de başlamaktadır.
Yavrular en başında içgüdüsel olarak hareket ediyor olsalar da, çevrenin de etkilemesiyle, ortaya çıkan davranışlar git gide kalıcı olmaya başlamaktadır.
Eğitim esnasında doğru ya da yanlışın olmadığı; yalnızca öğrenilen veya izin verilerek yapılan davranışların mevcut olduğu bilinmelidir.
Bundan dolayı, eğitime 3 ya da 4 haftalık iken başlanmaktadır diyebiliriz. Zihinsel uyarım, farkında olma durumu ve öğrenme süreci bu yaştayken başlayarak, yavru neredeyse 6 aylık olana kadar çok hızlı bir biçimde gelişmektedir. Bu süreç içerisinde, köpeğinizin size uygun olan davranışlarını belirlemek suretilye pekiştirmek adına çalışmalar yapmanız doğru bulunmaktadır.
Köpek eğitimin başlaması için 6 aylık olmasının beklenmesi doğru bir anlayış değildir ve bilinçsiz kabul edilmektedir. Eğitime ne kadar erken başlanırsa o kadar faydalı olacağı ise bir gerçektir. Bu anlamda terbiye verme ve sosyalleşme büyük önem arz etmektedir. Köpek eğitiminden geçmemiş olan ve terbiyesi geciken köpekler de elbette eğitilmektedir.
*Köpeğimize vermemiz gereken ilk eğitimler neler olmalıdır?
Köpeklerin sürü hayvanı olduğu bilinmekle birlikte, insanlar kadar sosyal oldukları da kabul edilmektedir. Yalnız, bu iki canlının sürü kuralları birbirlerine göre değişiklik göstermektedir. Hatta, farklı sosyo-kültürel ve ekonomik sürüler de kendi içlerinde sürekli bir değişim sergilemektedir. Bundan dolayıdır ki, her sürü için farklı eğitim ve terbiye hususları gerekmektedir. Her köpeğin öncelikli olarak alması gereken terbiye, lidere saygı duymaktan geçmektedir. Lidere saygı duyulmaz ise, sözleri dikkate alınmayacak ve dinlenmeyecektir. Bu nedenle bu tarz bir lider, ne eğitici ne de öğretici olmaktadır. Sadece rüşvet vererek köpeğe istediğini yaptırabilir ya da köpek yapmak istediği için yapar. Ev ortamında büyüyecek köpekler için ev eğitimi büyük önem arz etmektedir. Serbest olarak gezilecek ve kısıtlı bulunan mekanların tanıtılması ve köpek eğitimi için özel bir yer belirlenmesi, yavruya ev eğitimi verme konusunda önemlidir. Diğer verilmesi gereken eğitimlerin başında ise; ısırıp kemirme davranışlarının ortadan kaldırılması, havalandırma rutini oluşturma, motivasyon için kaynakların kullanımı, (özellikle bu eğitimi sahip almalıdır) box ve tuvalet eğitimi gelmektedir. Tüm bu eğitim örnekleri sağlanırken, akustik ve ortak bir vücut dili gelişimi gerekmektedir. Köpek sporu ile servis köpeklerinin terbiye, eğitim ya da büyütülmeleri çok farklı olarak düşünülmekte ve ona göre uygulanmaktadır.
Bunu örneklendirirsek, sosyalleşme sürecinde olan bir köpeğe başkaları tarafından ödül verilmesinde bir sakınca yokken, koruma görevinde yetiştirilmekte olan bir köpek ise, sadece insanlardan korkmaya sebebiyet vermeyecek kadar insanların yer aldığı ortamlarda bulunabilirken, başkaları tarafından asla bu köpeklere ödül verilemez. Koruma yapacak köpek şüpheci olmalıdır ve yabancılara güvenmemelidir. Kısaca diğerlerine göre farklı bir eğitimden geçmelidir. Örnekler çeşitlilik kazanabilir... bu dönemde köpekten ziyade, köpeğin sahibinin daha fazla eğitim almasını söyleyebiliriz. Kitaplardan okuyarak, TV serisi izleyerek ya da eğitim videoları çerçevesinde köpekleri tanımak, birlikte rahat yaşamak mümkün olmamaktadır. Yavru köpeği almadan önce, eve geldikten sonra ve tabi ki düzenli aralıklarla, iyi bir köpek eğitmeni ile ortak çalışarak büyütmek ve eğitmek doğru olacak ve size bir çok şey katacaktır. Eğitmen size köpek ile ilgili bilmeniz gerekenleri, iletişim kurmayı ve liderliği, eğitimde kullanılan teknikleri öğretecektir. ‘Otur, yat, sürün...gibi komutları vermek ise sonraki aşama olarak görülebilir. Önemli olan köpek ile olan kaliteli iletişimi sağlamaktır, yoksa bu tarz komutlar çok kısa bir süre içerisinde bile öğretilmektedir. Eğer iletişim düzgün kurulursa, köpek ile sahibi arasında mükemmel bir uyum söz konusu olmaktadır. İletişim kurulmasının ardından sadece basit komutlar değil, daha bir çok komutu köpeğe öğretmek mümkün hale gelecektir. Her köpeğin birer proje olduğunu kavramak önemlidir. Geleceğini, eve gelmeden önce ya da gelir gelmez planlamak hem köpek hem de sahibi için önemli rol oynayacaktır.
*Köpek alanların ve sahiplenenlerin, bu durumda neler yapması gerekmektedir?
Köpek sahiplenenler, çoğu zaman köpekleri adeta çocukları gibi görmektedir. Onlardan bahsederken ‘oğlum-kızım ’ gibi lafları kullanmaları ağız alışkanlığından öte bir durumdur.
Köpeğini kendi evladı yerine koyan birinin, köpek üzerine kurduğu yaklaşım ve kontrol, olmayan ya da olan çocuğuna kurduğu etki ya da kontrol kadar olacak dersek çok da yanlış olmaz.
Bir köpek sahibinin köpeğinden beklentilerinin, çocuğundan bekledikleri ya da bekleyecekleriyle doğru orantılı olması da muhtemeldir.
Yetişkin yaşa erişmiş fakat çocuk gibi kalan köpekler büyütmemeliyiz.
Büyütülen köpek, yaşının verdiği olgunlukla hareket etmelidir.
Köpek sahiplenen kişiler bu bağlamda köpeklerinden sonsuz itaat beklemektedir.
Elbette bu durum sağlanabilir ama çok da kolay değildir. Bu tarz bir köpeğe sahip olmak isteyen kişinin; duygusallıktan uzak olması, temel prensiplerin dışına çıkmaması, tutarlı gözükmesi ve önce verilen hakları sonradan almamaya yönelik bir ilişkiye hazır olması gerekmektedir.
Köpek psikolojisi hakkında fikir ve bilgi sahibi olunulması önem taşımaktadır. Saygı duyulan lider, adil bir otorite ile köpeğe davranandır.
Her köpek sahiplenen kişi, eğitim ve idareyi öğrenmek üzere profesyonel bir eğitmenden yardım alıp, köpeğinin eğitiminde bizzat bulunması da gerekmektedir.
Doğrular ve yanlışlar eğitim esnasında değişkenlik göstermemelidir.
Sade ve yalın bir dil oluşturmak, sahibi ile köpeğin ilişkisini geliştirmektedir.
Egzersiz ne derece önem taşır? Köpeğimle beraber neler yapabilirim?
Köpekler avcı olarak nitelendirilen canlı türlerindendir. Bu içlerinden gelen bir dürtü ile gelişmektedir. Egzersiz ihityaçları da bu yönde karşılanmaktadır. Bunlar; top at-getir tarzı oyunlar, ya da Frisbee, Agillity, IPO tarzındaki eğitim disiplinleri yapılarak hayat bulmaktadır.
Herkes bu egzersizleri kolayca yapabillirken, bir köpek kulübüne üye olarak da keyifli anlar geçirmek suretiyle gerçeğe dönüştürülebilir. www.hauseofistanbul.com adresi ziyaret edilerek, bu tarz faaliyetlere katılmak mümkün hale getirilmektedir.
Egzersiz, köpeklerin yaşamında önemli bir yer tutarken, içgüdülerini yaşayamayan köpeklerde; mutsuz hal, keyifsiz durumlar ve depresyon gözlemlenmektedir. Bunların aksine aşırı egzersizden hiperaktivite de görülmektedir.
* Köpek terbiyesi ve eğitimi neden gereklidir?
İnsanların yaşamlarına bir birey olarak alınan köpek, insanların genel kuralları çerçevesinde ve onların ortamında ayak uydurarak yaşamalıdır. Bunu köpekten beklemek yanlış olacağı gibi, onu eğitmeye zaman harcamak ve insanların arasına kazandırmak daha faydalı ve doğru olmaktadır. Aksi takdirde köpek nasıl isterse öyle davranmayı sürdürecektir.
Bu açıdan kuralları iyice bilip öğrenmesi için gerekli olan durumu ve ortamı sadece sahibi oluşturabillir.
Köpek Eğitimi
Köpekler ve insanlar ilk çağlardan beri birbirine yakındır. Ancak bu yakınlaşmadan önce köpekler sürülerle yaşayan ve tamamen doğal ve vahşi bir ortamda yetişmiş olan canlılardır. İnsanlar tarafından evcilleştirilmiş olmaları çok sayıda huylarını değiştirmiş ve içgüdülerini de yönlendirmiş olsa bile köpekler, kendi doğalarına insanlardan daha çok bağlıdır. Bu da bizim gibi tamamen rasyonel ve bilinçli olarak hareket edememelerine yol açar.
Herkes, sahibine çok bağlı olan ve onun sözünden çıkmak şöyle dursun, tamamen ona tabi olan köpeklerin olduğuna dair hikayeler işitmişsinizdir. Ama bu hale gelmeden önce ve onlarla sağlıklı bir iletişim kurmak için köpeklerin mutlaka iyi bir eğitim almaları şarttır.
Köpekler Neden Agresif Olur?
Köpeklerde agresyon ya da agrasyon sorununu duymuşsunuzdur. Agresyon bir çeşit sinirli olma durumudur ve bu durum saldırganlığa da yol açabilir. Özellikle sokaktan ya da barınaktan köpek sahibi olmuş kişiler köpeklerinde bu sorunla çok karşılaşır. Bunun nedeni, yukarıda bahsettiğimiz gibi köpek doğasının insanlarınki gibi tamamen bilinçli hale getirilmesinin mümkün olmamasından kaynaklıdır.
Ayrıca yaşadıkları kötü deneyimler ya da sizin bir bakışta çözemediğiniz korkular, giderilemeyen ihtiyaçlar bu soruna yol açabilir. Bazen de köpeklere verilen yanlış eğitim buna neden olabilir. Köpeğinizi eğitmek için uzman bir kurumdan yardım alırsanız bu sorunu daha rahat bir şekilde çözebilirsiniz.
Köpekler Doğal Olarak Neye İhtiyaç Duyar?
Hemen herkesin artık bildiği bir nokta vardır. Köpek eğitiminde, liderlik ihtiyacının giderilmesi önemlidir. Her köpek sürü içinde yaşamaya alışkın bir doğaya sahip olduğu için bir lidere ihtiyaç duyar. Siz bir köpeğin sahibi olmaya niyetlendiyseniz de onun bu ihtiyacını gidermek ve sizinle birlikte sosyalleşmesi için itaat eğitimi vermek zorundasınız.
Köpekler kendisine güvenen ve ona tamamen sahip çıkıp onu yönlendirebilecek bir liderden yoksun kalırsa ciddi problemler yaşar. Bunların başında agresyon geldiği gibi aslında bu sorun köpeğin sosyalleşmesindeki en büyük engeldir. Köpeğe patronun kim olduğunu hissettirmeniz gerekir. Bu onun iyiliği ve sağlıklı bir şekilde sosyalleşmesi için gereklidir.
Pozitif Eğitim Ne Demektir?
Tabi ki patronun kim olduğunu hissettirilsin diye köpeğe sert ve cezalarla yüklü bir eğitim de uygulamamanız gerekiyor. Hause of Istanbul köpeklere tamamen pozitif yaklaşan bir eğitim uyguluyor. Pozitif eğitim demek sonuna kadar köpeği ve ihtiyaçlarını anlamaya ve gidermeye yönelik, ceza değil de yönlendirme amaçlı hafif ödüllerle dolu olan bir eğitimdir.
Hause of Istanbul çalışanları, köpeklere her zaman pozitif bir eğitim verilmesinden yanadır. Unutulmaması gerekir ki köpekler de hassas ve kırılmaya müsait canlılar arasındadır. Onlara güven duyacakları ve kendilerini iyi hissedecekleri bir ortam sunulmazsa çok ciddi sorunlar yaşarlar. Böyle hissetmeleri için de kesinlikle pozitif bir eğitim almaları gerekir.
Köpeklerle Sağlıklı İletişimin Yolları
Köpeklere verilecek olan eğitimin genel hatları ve temel maddeleri vardır. Ancak yine de köpeklerin de her birisinin farklı olduğu da unutulmamalıdır. Irkları, cinsleri ve türlerinden kaynaklı farklılıklar olabileceği gibi köpeklerin yaşam koşulları ve yetişme şartlarından kaynaklı farkları da olabilir. Onlara verilecek olan eğitim bu farklılıkları göz önünde bulundurmazsa çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Her köpek sizin evinizde ve çocuklarınızla yaşamaya uygun olmayabilir. Aynı şekilde her köpek bir koruma köpeği olarak eğitilemez. İlk defa köpek sahibi olacak birisine tavsiye edilmeyen ve bakımları zor olan köpek türleri vardır. Bütün bu konularda eksiksiz ve profesyonel bir yardım almak ve sorularınıza çözüm getirmek için Hause of Istanbul’a başvurabilirsiniz.