Anasayfa > Haberler >Köpeklere Koruma Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Köpeklere Koruma Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Köpeklere Koruma Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Bir köpeğe eğitim verilmesi hem köpek hem sahibi için çok daha mutlu ve huzurlu bir yaşam demektir. Bir köpeğin temel itaat eğitimi aldıktan sonra diğer aşamalarda da farklı farklı eğitimler alması onun için artı özellikler kazanması demektir. Bu değerli eğitimlerin başında koruma eğitimi gelir. Koruma eğitimi, temel itaat eğitiminden sonra gelmelidir. Çünkü köpek artık disiplin altına alınmış olduğundan bu eğitimi alması çok daha kolay olacaktır. Koruma eğitimi demek köpeğin karakteri demektir. Yani köpek koruma eğitimini şu kadar dönemde alır demek neredeyse imkânsızdır.

Koruma eğitimleri; köpeğin karakter testi uygulaması sonra ve hayvana yapılan motivasyonlar sonrasında başlar. Olay eğitime başlamak değil, köpeğin bu eğitime hazır olması demektir. Önemli olan dengeli bir köpek yetiştirilmesidir. Bu eğitimlerin mutlaka ve mutlaka profesyonel kişilerce verilmesi gereklidir. Yapılacak küçük bir hata düzeltilemeyecek sonuçlar ortaya çıkarır. Unutulmamalıdır ki; eğitimlerde amaç köpeği disipline etmek, itaat etmesini sağlamaktır. Yanlış bir tutum köpeğin saldırganlaşması demektir.

Koruma Eğitimi Nasıl Olur?

Koruma eğitimi; kişisel koruma eğitimi ya da alan koruma eğitimi şeklinde ikiye ayrılır. Bekçilik özelliği olan köpekler için koruma eğitimi 18 aydan sonra verilebilir. Köpek bu eğitimle birlikte komut hali ve tehlikeli bir durumla karşı karşıya kaldığında yapması gerekeni öğrenir. Kötü niyetli kişi köpek tarafından etkisiz hale getirilir ve sadece sahibinin komutu ile serbest bırakılır.

Koruma Eğitimi Sonrası Köpeğin Tutumu

Köpek koruma eğitimi sayesinde sahibinin kontrolü altına girmiş olur. Eğer alan koruma eğitimi almışsa dış etkilere karşı alanı korumakla görevlidir. Bu ev ya da iş yeri olabilir. İlk tepkisi havlayarak sahibini uyarmaktır. Bu aşama sonrası tehdit unsurunu etkisiz hale getirme uygulamasına geçer. Köpek koruyacağı alana komutla birlikte kimseyi sokmaz. Genelde bu eğitim 6 hafta kadardır.

Koruma eğitimi her köpek cinsinin yapabileceği bir şey değildir ancak disipline açısından her köpek sahibinin istediği bir durumdur. Bu duruma uygunluk hali köpeğin belli test aşamalarından geçmesi sonrasında karar verilir. Köpeğin bu eğitim esnasında agresif olmaması önemli olandır. Bazı köpek cinsleri korumaya meyilli bazıları da deyim yerindeyse ilgi manyağı ya da sevimlilik idolü olarak tanımlanabilir. Mesela bir Alman kurdu ya da Kangal koruma içgüdülüdür.

Köpekler Ve Koruma İçgüdüsü

Bütün köpekler de koruma içgüdüsü vardır. Bir köpeğin önünden yemeği alınırsa sinirlenir, yatarken rahatsız edilirse buna saldırgan bir tepki verebilir. Diğer taraftan köpeklerde sahiplenme duygusu da olduğundan sahibini de kendi eşyası gibi korur. Üzerine koruma eğitimi de gelince köpek çok daha gelişmiş ve yönlendirilmiş bir hal alır. Koruma içgüdüsü eğitimi vermek demek köpeği saldırganlaştırmak ya da döverek eğitmek değildir. Köpek her şeyden önce itaat aşamasını başarılı olarak geçmiş olmalıdır.

Köpek Koruma Eğitimi Amaçları 

Koruma eğitimi ile birlikte köpeğe koruyuculuk ve saldırganlığı engelleyici davranış yüklemesi yapılır. Saldırganlık içgüdüsünden köpek vazgeçer. Köpek insanlarla dostluk kurma alışkanlığını kazanır.

Koruma Eğitiminde Saldırganlık Faktörü 

Bir köpeğin sahibini koruyabilme yetisini kazandırması için verilen koruma eğitiminde saldırganlık kesinlikle ön planda olmamalıdır. Saldırganlık içgüdüsünün ağır bastığı bir eğitim verilirse bu köpeğin kışkırtılmış hareketler yapmasında etkili olacaktır. Örneğin bir cezaevi köpekleri tutuklu ile gardiyanları giysilerinden tanıyıp saldırgan tavırlar sergileme eğitimi alırlar.

Köpeklere eğitim vermek için her zaman önerilen profesyonel köpek eğitim merkezlerinden destek alınmasıdır. Zira bu eğitimler konusunda uzman eğitmenler tarafından sadık dosta işlenmektedir. Yanlış bir adam köpeğin eğitiminde dönülmez bir sorun demektir. Bu konuda detaylı bilgi ve hizmet alabilirsiniz. Koruma eğitimi ciddi bir eğitim sürecidir. Savunma ile saldırının birbirine karıştırılmadan bilinçli hareket etmesini sağlamak demektir. Bu da uzman eğitimciler tarafından profesyonel çalışmalarla gerçekleşir.

 

 

Yorum Yapın

whatsapp WhatsApp telefon Hemen Ara