Anasayfa > Haberler >Kopay Köpek Eğitimi Nasıl Olması Gerekiyor?

Kopay Köpek Eğitimi Nasıl Olması Gerekiyor?

Kopay Köpek Eğitimi Nasıl Olması Gerekiyor?

Kopay köpeği koku yardımıyla avını bulup, kovalayan av köpeklerine verilen genel addır. Gerçek adı Transylvanian Hound’dur. Transilvanya tazısı olarak da bilinirler. Diğer isimleri Zağar, Kopay, Tavşancı, İz sürer ve Çakır’dır. Kopay köpek cinsinin temelleri Macaristan’a dayanmaktadır.

Kopay Köpekleri Yurdumuzda En Çok Nerelerde Bulunur?

Yurdumuzda en çok bölgeye yayılmış köpek ırkı olan kopay köpeklerine Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Manisa çevresinde çok rastlanır. Bunun dışında Manisa, İzmir Bozdağlar, Aydın Beydağı, Denizli, Muğla ve Afyon civarında bilhassa Yörük kültürünün görüldüğü bölgelerde de yetiştirilmektedir. Kara avcılığında ayrı bir yeri olan kopay köpekleri tavşan, domuz ve tilki avlarında en yetenekli avcı yardımcısı, avların olmazsa olmazıdır. En çok tavşan avında kullanılır. Tavşan avına genetik yatkınlığından dolayı mutlaka çıkacaktır. Ferma ve aport eğitimlerinde tavşan kullanmak daha uygun ve etkili olacaktır.

Kopay Köpeklerinin Özellikleri

Kısa tüyleri ve güçlü vücut yapısı olan kopay köpeği tüy rengi siyah üstüne baş, boyun, ayaklar ve kuyruk ucunda kahverengi veya beyaz lekelidir. Beyazın yoğun, çok olması ırk için kusur olarak görülür.

Kopay köpeği iki ayrı cinse ayrılır. Uzun bacaklı kopay köpeklerinin omuz yüksekliği 56-66 cm arası olup, kiloları değişirken, büyük avlar konusunda uzmandır. Kısa bacaklı kopayların omuz yüksekliği ise 46-53 cm aralığında olup, tavşan, tilki ve domuz avında kullanılırlar. Günümüzde kısa kopaylara az rastlanmaktadır. Ağırlıkları 30-35 kg aralığında olup, başı vücudu ile orantılı ve uzundur. Bacakları uzun ve kaslı olan kopay köpeklerin ortalama ömürleri 14 yıldır.

Kopay Köpeklerin Eğitimi

Kopay köpeği eğitimi kolay, beslemek de büyük sorumluluk isteyen bir şeydir. Yavru döneminde başlayarak eğitmek, en başarılı sonuçları verecektir. Erken sosyalleşmesi eğitimi kolaylaştıracak en önemli etkendir. Yani, kopay köpek eğitiminde en önemli nokta kopay köpek eğitimi ile daha rahat bir şekilde sosyalleşmelerini sağlayabilmektir.

Ä°lgili resim

Temel itaat eğitimi alan kopay köpekleri, avcılık konusunda daha kolay eğitebilmek mümkündür. Eğitimde ilk dikkat edilecek nokta temel itaat kurallarına uyulmasıdır, bu kurallar öğretilmeden ava götürülen köpeğin av esnasında kaybolma riski fazladır. Kopay köpek eğitiminde en önemli unsurların başında sabır ve istikrarlı çalışma gelir; köpek sahibi tarafından bu çalışmaların düzenli yapılması; her beslenme öncesi sahibinin komutunu tekrarlaması kafi gelecektir. Köpek aç olduğu zamanlarda sahibinin “gel” komutuna süratli bir şekilde uyup rahatlıkla öğrenebilecektir.

Bir kopay yavrusu 3 ayını doldurana dek sahibinin “gel” komutuna alışmalıdır. “Gel” komutu ses ile veya bir düdük sesi ile verilebilir. Kopay köpeği ile ava çıkıldığında “gel” komutunun düdükle verilmesi, yetişkinlik döneminde arazide düdük sesinin daha rahat duyulması nedeniyle tavsiye edilmektedir. Başarılı bir itaat dönemi geçiren kopay köpeğiyle av her zaman keyifli ve renkli bir hale gelecektir. Bir de köpek yemek yerken ona “dur” komutunun da öğretilmesi, av sırasında ağzında getirdiği av hayvanını almayı kolaylaştırma açısından eğitimi verilmesi gereken önemli bir komuttur.

Kopay köpek eğitiminde bir diğer önemli husus, köpeği yüksek ses ve silah sesine alıştırmaktır. Yüksek sesin, düşük sesten, yüksek sese ve uzak mesafeden yakın mesafeye doğru, aşamalı olarak ve artırılarak uygulanması gerekir. İtaat komutları olarak “gel, otur, bekle, dur, ara ve yat”   gibi komutların eğitimi verilip, bu eğitimlerde de silah sesine alıştırma devam etmelidir. Doğru hareket yaptığında köpek sözlü veya okşama şeklinde ödüllendirilmelidir. “Aferin, güzel” gibi kısa ve etkili sözlerle ödüllendirilmesi etkili olacaktır.

 

 

 

Yorum Yapın

whatsapp WhatsApp telefon Hemen Ara