Bulldog; tuhaf görüntüsü ve ağır hareketleri ile yaşayan en ilginç köpek türlerinden biridir. Cüssesinin aksine gücü ve inatçılığı ile tanınmış, son derece karakteristik özelliklere sahip bir köpektir. Doğasında pek çok zıtlığı birlikte barındıran bu cins; nazik olduğu kadar cesur, arkadaş canlısı olduğu kadar da agresif olabilmektedir. Görünümü ile diğer köpekler arasında en çok göze çarpan bu köpek cinsi, günümüzde filmlerde ve hatta çizgi filmlerde bile bu belirgin özellikleriyle boy göstermektedir.
Bulldog Tarihi Ve Kökeni
Günümüzde Amerikan ve İngiliz Bulldog şeklinde iki çeşidi olsa da anavatanı İngiltere’dir. Roma İmparatorluğu döneminde meşhur arenalarda, insan ve vahşi hayvanların da dahil olduğu kanlı eğlenceler düzenlenmekteydi. Bu dövüşlerde çoğu zaman bir boğaya veya ayıya karşı kullanılan iri bir köpek çeşidi kullanılmaktaydı. Daha sonra Romalılar, İngiltere’yi istila ettiklerinde yanlarında bu köpeği de getirdiler. Bu köpek türü yerel ırklarla çiftleştiğinde, küçük ama oldukça güçlü bir köpek türü olan bulldog ortaya çıktı.
1500’lü yıllardan itibaren bu köpek, boğalara karşı dövüştürüldüler. Köpeğin inatçılığı, ısırdığında sağlam bir şekilde tutunup bırakmayışı ve acıya dayanıklılığı nedeniyle bu acımasız eğlence aracı olarak kullanılmalarında ana sebeplerdi. 1835 yılında İngiltere’de boğa ve köpek dövüşlerinin yasaklanmasıyla bu köpeğin de soyu tükenme noktasına geldi. Ancak bu köpeğin hayranları, onun üretimine devam ederek Amerika’ya da ulaşmasını sağladı. 1886 yılında hem Amerika’da hem de İngiltere’de resmi bir ırk olarak kayıtlara geçti.
Bulldog Özellikleri
Bulldog; orta boy köpekler kategorisinde ve mastif benzeri köpek cinslerinden biri olarak kabul edilmektedir. Omuz yükseklikleri; erkeklerde ve dişilerde 31-40 cm arasında değişmektedir. Ağırlıkları ise erkeklerde 24-25 kg iken, dişilerde 22-23 kg arasındadır. Bu köpekler, oldukça büyük bir kafaya veya göğse sahiptir. Bu nedenle çoğu bulldog doğumu sezaryen ile yapılmaktadır. Büyük kafa yapılarının yanında yüz derileri sarkıktır.
Gözleri yuvarlak ve koyu renklidir. Küçük kulakları genellikle geriye doğru yatıktır. Burunları ve ağız yapıları kısadır. Ve burunlarının yapısı nedeniyle çoğu zaman nefes alma problemleri, uykuda horlama ve apne gibi problemler yaşayabilirler. Vücutları, kısa bacakları nedeniyle yere yakındır. Ancak kaslı ve güçlüdür. Vücutlarının şekli nedeniyle, kendilerine has bir yürüyüş tarzları vardır. Kısa kuyrukludurlar ve genellikle beyaz renkte olsalar da farklı renklerde olanlar da mevcuttur.
Karakter olarak oldukça cesur ve inatçı olmalarına rağmen sakin bir yapıları vardır. Sosyal ve sevimli olup, hemen herkesle iyi geçinirler. Pek havlamayan bu köpekler, bekçi köpeği olarak kullanılmaktadırlar. Fazla sakin yapıları, uykuyu ve ev ortamını sevmeleri nedeniyle tembel olarak değerlendirilirler.
Bakımı Ve Eğitimi
Bulldog, nazik ve sakin bir köpek olarak bilinir. Ancak inatçılığı, köpek eğitilmelerindeki başlıca problemlerden biridir. Bunu aşmak adına sahipleri veya bakıcıları ile çok fazla zaman geçirmeleri gerekir. Sahiplerinin baskın bir yapıda olmaları gerekir. Ancak diğer köpeklerde olduğu gibi sert bir tutumla davranılmamalıdır. Özellikle bu tür seslere karşı çok duyarlıdır. Yalnız bırakılmaya gelemeyen bu tür, küçük yaşta sosyalleştirilirse diğer ev hayvanlarına ve çocuklara karşı çok naziktir. Ancak özellikle erkek olanlarının diğer köpeklerle arası pekiyi olmayabilir. Yapıları gereği oldukça iştahlı olan bu köpeklere özel bir diyet uygulanmalı ve düzenli olarak egzersiz yaptırılmalıdır. Fazla bakım gerektirmemelerine karşı özellikle sıcak havalara karşı çok hassastırlar. Homurdanma, horlama ve ağız şapırdatma huyları doğasında olduğu için bundan hoşlanmayan veya hareketli bir yaşamı seven kişiler için uygun değildir.